Prima pagină

Relaţii bilaterale, scurt istoric și evoluții recente

 

                         Între România şi R.D.S. Sri Lanka s-au stabilit relaţii diplomatice la 15 septembrie 1957. În 1966, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă iar în 1976 când a fost deschisă Ambasada României la Colombo, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.

                        România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reşedinţa la New Delhi. La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo şi-a reluat activitatea. Între 28 octombrie 2010 – 30 martie 2011, activitatea Ambasadei României la Colombo a fost suspendată.

                        De la data de 31 martie 2011, Ambasada este condusă de domnul ambasador Victor Chiujdea, însărcinat cu afaceri a. i. Începând din anul 2017, Ambasada României la Colombo funcționează ca misiune diplomatică de sine stătătorare, independentă de Ambasada României la New Delhi.

                      Înainte de 1989, între România şi Sri Lanka au existat schimburi de vizite la nivel înalt (Prim Ministru). Relaţiile au fost intense în special în anii 1970, în contextul interesului României faţă de mişcarea de nealiniere.

                      În perioada de după 1990 până în anul 2011, relaţiile bilaterale s-au caracterizat printr-un nivel relativ redus de contacte politice şi economice.

                      România a acordat Sri Lankăi ajutor umanitar de urgenţă în valoare de 32.000 de euro, în urma catastrofei produse de valurile seismice din 26 decembrie 2004.

                     În luna noiembrie 2011, în cadrul Parlamentului Sri Lanka s-a constituit Asociația Parlamentară de Prietenie Sri Lanka – România.

 

            Evoluții recente în planul relațiilor bilaterale româno-sri lankeze

                 Grup parlamentar de prietenie cu Republica Democratică Socialistă Sri Lanka 

                   În Parlamentul României s-a înființat primul Grup parlamentar de prietenie cu Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, din istoria relațiilor bilaterale, pe baza deciziei No. 55/2017 din 13 septembrie 2017, a Camerelor Reunite ale Parlamentului.

                   Președinte al Grupului Parlamentar a fost ales domnul Vosganian Varujan, deputat ALDE.

Vizita oficială în România a Hon. Vasantha Senanayake, ministrul de stat al afacerilor externe din R. D. S. Sri Lanka

    În perioada 28 iunie-3 iulie 2017, a avut loc vizita oficială în România  a ministrului de stat al afacerilor externe din R. D. S. Sri Lanka, Hon. Vasantha Senanayake, MP. Programul oficial al vizitei ministrului de stat a cuprins: Consultările politico-diplomatice pe linia MAE cu dna. Monica Gheorghiță, secretar de stat pentru afaceri bilaterale globale; inaugurarea, împreună cu omologul român, a expoziției aniversare cu tema România-Sri Lanka, 60 de ani de relații diplomatice bilaterale (documente de arhivă); semnarea Acordului pentru eliminarea obligativității vizelor pentru posesorii de pașapoarte diplomatice; inaugurarea Forumului de Afaceri România-Sri Lanka; întâlniri de lucru cu secretarii de stat Iulian-Robert Tudorache (Ministerul Energiei), Sterică Fudulea (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat) și Daniela Barbu (Ministerul Muncii și Justiției Sociale; vizită în Municipiul Brașov, care a inclus: întrevedere cu președintele Consiliului Județean Brașov, domnul Adrian-Ioan Veștea; întrevedere cu Prof. Dr. Ing. Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov și cu membri din conducerea universității, vizitarea facilităților universității și a institutului de cercetare-dezvoltare; interviu televizat pentru mass-media locală. 

   Convorbirile bilaterale au evidențiat potențialul de extindere a cooperării economice bilaterale, în domenii precum: feroviar, bancar, petrol și gaze naturale, agricultură, managementul apelor interioare, irigații, sănătate, turism (inclusiv turism rural), industria de apărare. Au fost identificate domenii de cooperare cu Sri Lanka în sectorul petrol și gaze naturale: acordarea de asistență tehnică, executarea activităților de foraj, cooperare pentru furnizarea de echipamente pentru exploatarea câmpurilor de petrol și gaze, respectiv pregătirea și perfecționarea experților sri lankezi în cadrul Universității de Petrol și Gaze din Ploiești; material rulant de cale ferată; energie (solară, eoliană și geotermală); export de cauciuc natural și produse din cauciuc; condimente; pietre prețioase și semiprețioase. 

               Vizita oficială în Sri Lanka a domnului Dr. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României

           În perioada 1-6 iunie 2017, domnul Dr. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României, a efectuat o vizită oficială în Sri Lanka la invitația domnului Indrajit Coomaraswamy, Guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lankăi (BCSL).

       Vizita a pus bazele cooperării bilaterale în domeniile financiar și bancar. Cu ocazia vizitei demnitarul român a fost primit de către ministrul sri lankez al afacerilor externe.

                Vizita în Sri Lanka a delegației Universității Transilvania din Brașov condusă de Prof. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov

          În perioada 14 – 18 martie 2017, la invitația Universității Peradeniya din Kandy, a vizitat Sri Lanka o  delegație a Universității Transilvania din Brașov compusă din Prof Ioan Vasile Abrudan, rectorul universității, Prof. Daniel Munteanu, prorector și Prof. Lucian Curtu, decanul

       facultății de silvicultură. Delegația a fost primită MAE de către doamna S.D.K. Semasinghe, director general al Diviziei Europa și la Ministerul Învățământului Superior și Autostrăzilor de către Madhawa Dewasurendra, subsecretar de stat, coordinator al învățământului superior. Între                      Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Peradeniya din Kandy exstă un intens program de colaborare universitară și științifică și de schimburi de studenți și cadre universitare.

               Vizita în Sri Lanka a delegației Colegiului Național Costache Negruzzi din Iași

         În perioada 19 - 29 aprilie 2017 o delegație a Colegiului Național Costache Negruzzi din Iași, condusă de doamna prof. Elvira Rotundu, directorul colegiului, a efectuat o vizită în Sri Lanka la invitația conducerii Colegiului Visakha Vidyalaya din Colombo.

        A fost vizita de răspuns la cea efectuată în România în perioada 4 – 15 mai 2016, de un grup de elevi de la Colegiul Visakha Vidyalaya din Colombo.

    Turneul în Sri Lanka al Grupului Cultural al Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov

                Cu ocazia marcării a 60 de ani de relații diplomatice între România și Sri Lanka, la invitația Ambasadei României la Colombo un Grup Cultural format din 16 studenți de la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, condus de Prof. Madălina Rucsanda, Decanul Facultății             de Muzică, a efectuat un turneu în Sri Lanka în perioada 2 -8 decembrie 2017. Studenții artiști au susținut concerte la Colombo și la Kandy (Universitatea Peradeniya). Concertul susținut la 4 decembrie 2017, în cadrul recepției pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României                                           organizată la Hotelul Taj Samudra din Colombo s-a bucurat de un succes deosebit la public. Concertul a cuprins melodii românești de muzică populară, muzică ușoară, muzică de cafė concert și dansuri populare românești din diferite zone folclorice ale țării.

            Înființarea Consiliului de Afaceri România - Sri Lanka

                La 4 decembrie 2017, la Colombo a avut loc prima sedință de constituire a Consiliului de Afaceri România - Sri Lanka.

              Președinte al Consiliului a fost ales domnul dr. Mircea Vlădău, Reprezentantul pentru Sri Lanka al Uniunii Camerelor Bilaterale de Comerț din România. Reprezentant din partea Sri Lankăi este domnul Geoffrey Aloysius, Consulul Onorific al României la Kandy.

            Alte vizite și acțiuni bilaterale 

            Vizita oficială în România a ministrului adjunct al afacerilor externe, domnul Neomal Perera (19-22 mai 2011).

            Vizita oficială în România a delegației Asociației Parlamentare de Prietenie Sri Lanka – România, condusă de Hon. Neomal Perera, Președintele Asociației, ministrul adjunct al afacerilor externe al Sri Lanka. (24 -28 martie 2012).

            Vizita în România a delegației Departamentului pentru Imigrări și Emigrări al Sri Lanka, condusă de domnul Chulananda Perera, Controller General (șeful departamentului), pentru reuniunea bilaterală România –Sri Lanka privind „Consolidarea managementului returnării prin cooperarea cu                 instituții relevante din terțe țări” (14 – 17 mai 2012).

            Vizita oficială în Sri Lanka a delegației comune Oficiul Român pentru Imigrări – Departamentul Consular, în cadrul programului„Consolidarea managementului returnării prin cooperarea cu instituții relevante din terțe țări” (19 – 22 iunie 2012).

            Vizita oficială în România a domnului Gamini Lakshman Peiris, Ministrul Afacerilor Externe al Sri Lanka (23 - 25 aprilie 2013).

            Vizita de lucru în Sri Lanka a delegației Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului condusă de domnul Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învățământul superior (6 - 9 iunie 2013).

           Târgul Educațional al României la Colombo (Hotel Kingsbury, 8 iunie 2013).

   

 

NUMERE DE TELEFON LA DISPOZIȚIA TURIȘTILOR STRĂINI AFLAȚI ÎN SRI LANKA

24.04.2019

Ambasada României la Colombo informează turiștii români aflați în Sri Lanka că autoritățile de la Colombo au pus la dispoziția cetățenilor străini (turiștilor) următoarele linii telefonice: Nu…

Vizita la Ambasada României la Colombo a delegației României la Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie de la Colombo

13.10.2018

În perioada 6 – 13 octombrie 2018, la Colombo (Sri Lanka) s-a desfășurat Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie (IAO 2018). La Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de…

Noua adresă E-mail a Ambasadei României la Colombo

11.06.2018

Adresa E-mail: romania@sltnet.lk nu mai este funcțională, rugăm să folosiți adresa: colombo@mae.ro

SĂRBĂTORIREA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI LA COLOMBO - 4 decembrie 2017

23.12.2017

La 4 decembrie 2017, în sala de recepții (Grand Ballroom) a Hotelului Taj Samudra din Colombo a fost organizat cocktail pentru sărbatorirea Zilei Naționale a României și marcarea a 60 de ani de…