Prima pagină

Relaţii bilaterale, scurt istoric și evoluții recente

Relațiile diplomatice dintre România şi R. D. S. Sri Lanka au fost stabilite în 1957. În 1967, nivelul de reprezentare a fost ridicat la rang de ambasadă, iar în 1976 a fost deschisă Ambasada României la Colombo, condusă de un însărcinat cu afaceri a.i.. Până în 1996, când activitatea oficiului diplomatic românesc din Sri Lanka a fost suspendată temporar, România a fost reprezentată numai prin ambasadori cu reşedinţa la New Delhi. La 1 februarie 2002, Ambasada României la Colombo şi-a reluat activitatea.  În martie 2013, a fost inaugurat Consulatul Onorific al României la Kandy.

Relaţiile dintre România și Sri Lanka au fost intense, în special în anii ’70, în contextul interesului României faţă de mişcarea de nealiniere. În perioada 1974-1993, România a exportat în Sri Lanka un număr de 891 de vagoane de călători (80% din necesarul intern), dintre care, în prezent, cca. trei sferturi sunt în continuare în exploatare.

România a acordat Sri Lankăi ajutor umanitar de urgenţă în valoare de 32.000 de euro, în urma catastrofei produse de tsunami-ul din 26 decembrie 2004.

 

Dialogul politico-diplomatic, contacte/vizite:

În ultimii ani s-a remarcat o revitalizare a relațiilor politico-diplomatice și economice româno - sri-lankeze. Astfel, în mai 2011 și martie 2012, au avut loc vizitele în România ale ministrului adjunct al afacerilor externe, Neomal Perera, fost ministru adjunct de externe și președinte al primei Asociații Parlamentare de Prietenie Sri Lanka - România.

În aprilie 2013 a avut loc vizita oficială în România a ministrului afacerilor externe sri-lankez, Prof. G. L. Peiris, prima vizită în România a unui ministru de externe sri-lankez din ultimii 35 de ani.

În iunie 2013, o delegație universitară din România, condusă de un secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale a efectuat o vizită în Sri Lanka. Din delegaţie au făcut parte: rectorul Universităţii din Alba Iulia, prorectorul Universităţii din Sibiu şi un reprezentant al IMF Carol Davila din Bucureşti. Cu acest prilej, la Colombo a avut loc Târgul educaţional dedicat României, o iniţiativă a Guvernatorului Provinciei Centrale din Sri Lanka.

În mai 2014, o delegație din Ministerul Tineretului şi Sportului la nivel de secretar de stat adjunct a participat la Conferinţa Mondială a Tineretului (organizată în orașele Hambantota și Colombo). Printre membrii delegaţiei s-au numărat preşedintele Uniunii Studenţilor din România şi secretarul general al Romanian Youth Forum. În cadrul vizitei, șeful delegației române a avut o întrevedere cu ministrul tineretului şi dezvoltării aptitudinilor profesionale din Sri Lanka, domnul Dullas Alahapperuma.

În perioada 1-6 iunie 2017, Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a efectuat o vizită la Colombo, la invitația guvernatorului Băncii Centrale a Sri Lankăi, dl. Coomaraswamy. Guvernatorul BNR a avut o întrevedere cu ministrul sri-lankez al afacerilor externe, Ravi Karunanayake, a purtat discuții cu omologul sri-lankez, cu membrii consiliului de conducere ai BCSL, precum și membrii consiliului monetar, și a ținut o prelegere cu tema „Performanța economică și sistemul financiar: Împărtășirea experienței României” .

La 29 iunie 2017, la București, s-au desfășurat consultările politico-diplomatice pe linia MAE, la nivel de secretar de stat, cu ministrul de stat al afacerilor externe Vasantha Senanayake, prilej cu care s-a semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka cu privire la eliminarea obligativităţii vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice.

În septembrie 2017,  s-a constituit în Parlamentul României, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale, Grupul de Prietenie România - Sri Lanka, condus de deputatul Varujan Vosganian. La 24 ianuarie 2018, a fost reconstituită Asociația Parlamentară de Prietenie cu România din Parlamentul sri-lankez, condusă de Hon. Ananda Kumarasiri, MP, vicepreședinte al Parlamentului. 

În perioada 5 – 7 august 2018, ministrul sri-lankez pentru industrii primare și bunăstare socială, domnul Daya Gamage, împreună cu doamna Anoma Gamage, ministru adjunct pentru dezvoltarea industriilor petroliere, au efectuat o vizită de lucru în România, având întrevederi cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ai ANEIR și CCIMB, în vederea stabilirii de contacte și identificării de domenii de cooperare bilaterală.

La 28 septembrie 2018, a avut loc, în marja celei de-a 73-a AG ONU, întrevederea ministrului afacerilor externe cu omologul din Sri Lanka, Tilak Marapana. Oficialul român a adresat rugămintea acreditării unui ambasador sri-lankez rezident la București.

În perioada 9 – 11 septembrie 2019, a avut loc vizita oficială în România a ministrului afacerilor externe al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka (R.D.S. Sri Lanka), E.S. domnul Tilak Marapana, la invitația ministrului român al afacerilor externe.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Însărcinat cu afaceri a.i.: domnul Victor Chiujdea, ambasador de carieră.

 

Ambasador agreat: domnul Chandrasekara A.H.M. Wijeratne.

 

Consulate onorifice:

  • Consulatul onorific al Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka în România: Bucureşti – Consul Onorific: domnul Gheorghe Săvuică

 

  • Consulatul onorific al României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka:

Kandy – Consul Onorific: domnul Geoffrey Aloysius

NUMERE DE TELEFON LA DISPOZIȚIA TURIȘTILOR STRĂINI AFLAȚI ÎN SRI LANKA

24.04.2019

Ambasada României la Colombo informează turiștii români aflați în Sri Lanka că autoritățile de la Colombo au pus la dispoziția cetățenilor străini (turiștilor) următoarele linii telefonice: Nu…

Ziua naţională a României în presa din Sri Lanka

09.12.2019

Sunday Observer cel mai răspândit săptămânal de limbă engleză din Sri Lanka, a publicat în ediția din 1 decembrie 2019, un grupaj de trei pagini cu materiale dedicate Zilei Naționale a României. …

Condiţii de călătorie în Sri Lanka şi regimul de şedere al străinilor

04.10.2019

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară. Din punctual de vedere al…

Vizita la Ambasada României la Colombo a delegației României la Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie de la Colombo

15.10.2018

În perioada 6 – 13 octombrie 2018, la Colombo (Sri Lanka) s-a desfășurat Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie (IAO 2018). La Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de…