Actualitatea ambasadei

Condiţii de călătorie în Sri Lanka şi regimul de şedere al străinilor

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară.

Din punctual de vedere al autorităților srilankeze, pașapoartele românești temporare au același regim ca și cele ordinare.

Vizele de intrare în Sri Lanka se pot obține de la misiunile diplomatice ale Sri Lankăi din străinătate,  la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării precum și on-line.

Atenţie! Viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip.

Începând cu 1 august 2019, posesorii de pașapoarte românești beneficiază de viză turistică în regim de gratuitate la sosirea pe aeroporturile și porturile din Sri Lanka.

 Viza turistică (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, cu posibiliatea de a fi prelungită la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

Vizele de intrare se pot obține la sosire în următoarele porturi și aeroporturi din Sri Lanka:

 1. Aeroporturi
 • Bandaranaike International Airport din Colombo (BIA)
 • Ratmalana Airport
 • Palali Airport
 • Mattala International Airport (MRIA)
 1. Porturi
  • Colombo Port
  • Galle Harbor
  • Magam Ruhunupura Port (Hambantota)
  • Trincomalee Harbor
  • Kankesanthurei Harbor
  • Thalaimannar Pier
  • Norochcholai Pier

Taxele de viză pentru posesorii de pașapoarte românești la data de 6 aprilie 2019, sunt următoarele:

 1. În porturi și aeroporturi
 • Viză de tranzit cu o intrare, valabilă 2 zile                                            gratis
 • Viză de transit (perioadă de valabilitate de peste 3 zile)               45 USD
 •  turistică (cu o intrare), valabilă până la 30 zile                                  gratis
 • Viză de afaceri (cu 1 sau multiple intrări), valabilă până la 30 zile    45 USD
 • Posesorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți de vize de intrare pentru o perioadă de ședere de maxim 90 zile.

Solicitanțul de viză trebuie să posede bilet de călătorie pentru întoarcere și mijloace financiare suficiente pentru întreținere.

 1. Aplicație on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte de sosire. Ambasada recomandă obținerea on-line a vizelor pentru a se evita cozile de la ghișeul de acordare a vizelor la Aeroportul Internațional Bandaranaike din Colombo.
  • Viză de tranzit cu o intrare, valabilă 2 zile                                              gratis
  • Viză de transit (perioadă de valabilitate de peste 3 zile)                   45 USD

Pentru informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Febra Dengue

Sri Lanka s-a confruntat și în primele zile ale acestui an cu epidemia de febră Dengue, care a provoacat un număr mare de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo) cauzate în mare parte de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor tînțarului Dengue.

Recomandări ale Unității Epidemiologice din cadrul Ministerului Sănătății al Sri Lanka

 • În scopul reducerii riscului de contactare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor români care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. De regulă hotelurile recomandate pentru turiștii străini sunt doate cu cabinete medicale încadrate cu personal medical specializat.
 • În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate.
 • Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomandă să fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis să se facă tratament cu aspirine, bruffen și alte medicamente nerecomandate de medic. 

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile ţării dar se recomandă să apeleze la serviciile firmelor de turism locale când efectuează deplasări în Provinciile din Nord şi din Est, pentru că acestea cunosc foarte bine regimul din aceste regiuni.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în Provinciile din Nord şi din Est, zone în care existâ încă mine de teren neexplodate. Din acest motiv se recomandă turiștilor români să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). 

În capitala țării, Colombo, trebuie să se manifeste atenţie sporită şi să se evite adunările publice și să nu se facă fotografii în apropierea sediillor de poliţie, unităților militare, clădirilor guvernamentale şi ale partidelor politice, sau așezați cu spatele la statuile lui Buddha.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Este strict interzis să se scoată din Sri Lanka plante cu rădăcini, insecte, păsări,  șerpi, animale și pești ornamentali vii, ținând seama că reglementările locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.
 • Se recomandă ca pe cât este posibil femeile să nu călătorească singure în Sri Lanka în scop turistic.

În ultima perioadă s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de agresiuni sexuale care au avut loc asupra unor femei cu pielea albă din state occidentale aflate în Sri Lanka în scop turistic.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka, să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere faţă de simbolurile religioase Buddhiste. Au fost cazuri de turiști străini arestați pentru faptul că au efectuat fotografii în care erau poziționați cu spatele la statuia lui Lord Buddha.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţie.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României la Colombo.

Atenţie! Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Urgenţă Poliţie: 011- 243 3333 ; 119
 • Sediul central poliţie: 011 242 1111
 • Poliţie turişti : 011 2433342
 • Ambulanţă: 011 422 2222
 • Serviciul accidente: 011 269 1111
 • Spitalul Național: 011 2691111
 • Informații Gara Colombo: 011 2421281
 • Informații Aeroportul Internațional Bandaranaike: 011 2264444; 011 2252861/5
 • Poliția trafic rutier: 011 2323241; 011 2393028
 • Ambulanță pompieri: 011 2422222

Se recomandă, de asemenea, contactarea Ambasadei României la Colombo, care vă poate acorda asistenţa consulară necesară, în condițiile prevăzute de legile Sri Lankăi. 

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Sri Lanka, în scop turistic, se recomandă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii.

Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Există, de asemenea, posibilitatea încheierii unei asigurări medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acoperă atât cheltuielile de spitalizare, cât şi medicaţia necesară.

Nu sunt obligatorii vaccinări speciale. 

Circulaţia auto

Traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului (sistemul britanic). Nu se recomandă cetățenilor români să conducă autoturisme în Sri Lanka. În caz de accident, în cele mai multe cazuri, indiferent de împrejurările producerii acestuia cetățeanul străin este de regulă declarat vinovat. În plus polițiștii de la Serviciul de Circulație Rutieră nu cunosc limba engleză și conversează în limba sinhaleză. Formularele de constatare a accidentului sunt redactate exclusiv în limbile sinhaleză și tamilă, iar persoana în cauză este pusă să semneze documentul de constatare fără să cunoască conținutul acestuia.

Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general satisfăcătoare.

Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

Limitele de viteză sunt

 • 50 km/h în localităţi;
 • 110 km/oră pe autostrăzi;
 • 72 km/h pe drumuri naționale în afara localităţii.

Permisul de conducere

Pe baza permisului de conducere emis de autoritățile străine  (române) Departamentul pentru Permise de Conducere Auto din cadrul Poliției Colombo eliberează un permis de conducere provizoriu, document care permite cetățenilor străini (inclusiv români) să conducă autovehicule în Sri Lanka. Procedura de obținere a permisului provizoriu de conducere necesită câteva zile. Conducerea autovehiculului gen tuc-tuc necesită permis temporar sri lankez de conducere auto.

Utilizarea cărţilor de credit

Majoritatea cărţilor de credit internaţionale sunt acceptate în Sri Lanka, în magazine, restaurante, hoteluri, etc.
Reglementari vamale

Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:

 • 200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g)
 • 2 sticle de vin.
 • 1.5l băuturi spirtoase.
 • cadouri în o valoare de până la US$ 250.

Sumele în valută care depăşesc 10.000 USD sau echivalent trebuie declarate la intrarea în ţară, în caz contrar valuta se confiscă iar persoana în cauză este reținută.

Regimul animalelor de companie

Importul/intrarea acestora în Sri Lanka este permis numai în baza unui permis eliberat de “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), în baza certificatelor internaţionale corespunzătoare.

Actualizată la 4 octombrie 2019

 

NUMERE DE TELEFON LA DISPOZIȚIA TURIȘTILOR STRĂINI AFLAȚI ÎN SRI LANKA

24.04.2019

Ambasada României la Colombo informează turiștii români aflați în Sri Lanka că autoritățile de la Colombo au pus la dispoziția cetățenilor străini (turiștilor) următoarele linii telefonice: Nu…

Ziua naţională a României în presa din Sri Lanka

09.12.2019

Sunday Observer cel mai răspândit săptămânal de limbă engleză din Sri Lanka, a publicat în ediția din 1 decembrie 2019, un grupaj de trei pagini cu materiale dedicate Zilei Naționale a României. …

Condiţii de călătorie în Sri Lanka şi regimul de şedere al străinilor

04.10.2019

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară. Din punctual de vedere al…

Vizita la Ambasada României la Colombo a delegației României la Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie de la Colombo

15.10.2018

În perioada 6 – 13 octombrie 2018, la Colombo (Sri Lanka) s-a desfășurat Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de Astronomie (IAO 2018). La Cea de a 23 – a Olimpiadă Internațională de…